"Η μέσα πατρίδα πονάει. Η έξω περπερεύεται." "

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

ΓΟΛΑ

Γολά, η. Ονομασία οικισμού του Δήμου Φιλιατών. Αναγνωρίστηκε με το Β.Δ. 7-8-1919, ΦΕΚ. Α 184)1919. Το τοπωνύμιο μπορεί να προέρχεται από το γουλά (γουλάς και κουλάς, ο –κουλές, ο –κούλα και κούλια, η ) το μικρό φρούριο, πύργος, οχύρωμα <μεσαιωνικό γουλάς με τροπή του γ σε κ < αραβοτουρκικά kule απ’ όπου το νεοελληνικό κούλα, η και κουλές, ο. Της ίδιας ετυμολογικής αρχής το χωριό Γολάς[1] ή Γουλάς του ν. Ιωαννίνων.


Το χωριό όμως μπορεί να χρωστάει το όνομά του στο γυμνό βουνό στις υπώρειες του οποίου είναι χτισμένο (golъ σλαβικά γυμνός, φαλακρός)[2] τοπωνύμιο που ταιριάζει απολύτως με την περιοχή (αρχικά, σύμφωνα με τους κάτοικους, το χωριό βρισκόταν πάνω στον ξερό λόφο δίπλα στον σημερινό οικισμό, όπου σήμερα βρίσκονται μόνο νταμάρια). Δεν είναι τυχαίο που οι Αλβανοί ονόμασαν το γειτονικό χωριό Γκούρζα, πετρώδες.

[1] Στέφανος Μπέτης, Ονοματολογία των χωριών νομού Ιωαννίνων, Έκδοση Ν.Α. Ιωαννίνων, Τ.Ε.Δ.Κ. Ιωαννίνων Γιάννινα 1996 σ.75.[2] Max Vasmer, Die Slaven in Griechenland, Nachdruck, Leipzig 1970 σ. 29.

Δεν υπάρχουν σχόλια: