" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για το υδροηλεκτρικό έργο στην Αβαρίτσα κι επειδή είμαι από αυτούς που αντιδρούν,   κάποιοι νομίζουν ότι θέλω να γυρίσω τον κόσμο στην εποχή του λυχναριού.
Θέλω να δηλώσω με τον κατηγορηματικότερο τρόπο πως, όπως όλοι, επιθυμώ, στη χώρα μας αλλά και σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη, όλη η ενέργεια να παράγεται από τον ήλιο, το νερό και τον άνεμο.
 Αυτό όμως δεν με κάνει να χειροκροτώ κάθε προσπάθεια για τη, δήθεν, πράσινη ανάπτυξη στη χώρα μας.
Η στροφή προς την "πράσινη" ανάπτυξη,  δε φαίνεται να φέρνει πιο κοντά την ώρα που θα απαλλαγούμε από τον εφιάλτη των πυρηνικών, του πετρέλαιου και του κάρβουνου. Στην πραγματικότητα, στόχος της είναι να απορροφηθεί το παλιό «πράσινο» στοκ  από τις χώρες του Βορρά ώστε να μπορέσουν να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες.

 Εμείς, χωρίς καμιά περιβαλλοντική ευαισθησία, απλώς αγοράζουμε για μια ακόμη φορά τα τεχνολογικά σκουπίδια των αφεντικών μας και τα πετάμε κυριολεκτικά ως σκουπίδια στην ελληνική φύση, πάνω στις κορφές των βουνών μας, μέσα στα ποτάμια μας, στα χωράφια μας, πάνω στα σπίτια μας. Όταν τελειώσει το πανηγύρι των επενδύσεων, τότε θα φανεί αν αυτό το απέραντο σκουπιδαριό θα έχει ξεπληρώσει το τεράστιο ενεργειακό κόστος που χρειάστηκε για την κατασκευή του, τη μεταφορά του, την εγκατάστασή του, αλλά και την απομάκρυνσή του. (Αυτό δε φαίνεται να απασχόλησε τους μελετητές κατά την εγκατάστασή του).
Τότε θα μετρήσουμε το οικονομικό όφελος από την επένδυση (φυσικά θα λάβουμε υπόψη  και τις ύπουλες επιδοτήσεις- δολώματα που στην ουσία πάλι ο κοσμάκης τις πληρώνει).
Τότε θα δούμε και το κοινωνικό όφελος από όλη αυτή την προσπάθεια.
Θα μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ αφού θα παράγουμε άφθονο και φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα προέρχεται από διαχείριση φυσικού πλούτου που ανήκει σε όλους μας ή αντίθετα θα αυξηθεί για μια ακόμα φορά;
Τότε θα μετρήσουμε και το περιβαλλοντικό κόστος από τα ξεκοιλιασμένα βουνά μας, από τους χιλιάδες δρόμους που κατάντησαν ήδη χείμαρροι, κι  από τα μολυσμένα ποτάμια μας που θυσιάσαμε στο βωμό της ανάπτυξης.
Τότε που θα παραδώσουμε το τσιλιμπένι στα παιδιά μας, να δω με τί μούτρα θα τους εξηγήσουμε ότι καταστρέψαμε την περιουσία τους για λίγα ψωροχιλιάρικα!
Να δω πώς θα τους πούμε ότι καταφέραμε να κατασκευάσουμε μια Εγνατία στα μέρη μας κι ένα τεράστιο λιμάνι στη Γουμενίτσα, γιατί είχαμε κρουνούς πετρελαίου για να στρώσουμε τεράστιους δρόμους, να σιάσουμε  τεράστιες γέφυρες, που θα τις διαβαίνουν τεράστιες νταλίκες και χιλιάδες αυτοκίνητα που θα ξοδεύουν ακόμα περισσότερο πετρέλαιο, που είπαμαν, το έχουμε άφθονο!!!
Να δω τί δικαιολογία θα βρούμε που αντί για το εγνατιακό τέρας, δεν στρώσαμε ούτε μια γραμμή τραίνου, ένα τρένο που θα κουβαλούσε όλα τα προϊόντα και τους ανθρώπους από το λιμάνι ως τα πέρατα του κόσμου, χωρίς να ξοδεύει  ούτε μια σταγόνα από πετρέλαιο, γιατί τα ποτάμια μας, θα μπορούσαν να μας δώσουν άφθονη ενέργεια που θα εξυπηρετούσε το σύνολο κι όχι τους λίγους τζάμπα μάγκες που μας κατσικώθηκαν από τα υπουργεία. (Τέτοιο είναι το μίσος των κρατούντων για το τραίνο, που ως γνωστόν δεν προβλέφτηκε  γραμμή ούτε στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου!!!)
Υπάρχουν λοιπόν εναλλακτικοί τρόποι ανάπτυξης! Με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Ο παλιός καλός τρόπος έχει αποτύχει παταγωδώς! Μας το βεβαιώνουν οι χιλιάδες άνεργοι και η καταλήστευση του φυσικού πλούτου.
Ανάπτυξη ναι, θέσεις εργασίας ναι, αλλά για το κοινωνικό σύνολο κι όχι για τους αετονύχηδες!
Το δικό μας πιάτο το γλύψαμαν, τώρα τρώμε από τον αναφακά των παιδιών μας!

4 σχόλια:

Λεωνίδας Τζάνης είπε...

Μπράβο Μιχάλη και κράτεισε μου μια θέση ....στον Τηλεφωνικό Θάλαμο

Andreas Rizos είπε...

Άμα πάρεις λάθος τρένο, όπου και να κατέβεις πάλι λάθος θα είσαι...

Μιχάλης Γ.Πασιάκος είπε...

Τελικά στον τηλεφωνικό θάλαμο, θα χωρέσει ολόκληρο τραίνο...:)

Unknown είπε...

Αντρέα το τραίνο δεν είναι λάθος ούτε η στάση,
εμεις είμαστε το λάθος επειδή δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ...
καλημέρα Μιχάλη