" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Χάμοντ και Γιάγκας

Μέσα στον πρώτο τόμο της μετάφρασης του έργου
του N. Hammond "Ηπειρος"
την οποία έκανε ο Θεσπρωτός λόγιος 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΓΚΑΣ
βρέθηκε η παραπάνω επιστολή του συγγραφέα 
προς τον μεταφραστή.
Ο Χάμοντ γράφει σε επιστολόχαρτο του 
πανεπιστημίου του Bristol:

UNIVERSITY OF BRISTOL 10.11.71
"Φίλτατέ μου κύριε Γιάγκα.
Έλαβα με μεγάλη χαράν το Ελληνικό έντυπον του βιβλίου μου Ήπειρος, τον πρώτο τόμον δηλαδή, και μου φαίνεται, ότι έχετε μεταφράσει ακριβώς και με συμπάθειαν. Έχετε δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα, και ο τύπος των ελληνικών γραμμάτων καλός είναι. Δεν είδα κανένα λάθος. Μόνον στη σελίδα 65 λείπει ένα Τ στην λέξιν ΤΟΜΒS στο χάρτη.
Μεθαύριο πηγαίνω στο Όξφόρδ, και θα δείξω το ωραίον βιβλίον στον διευθυντήν του Πανεπιστημιακού Τυπογραφείου.
Ο φίλος σας 
Nicholas Hammond "

Ο Χάμοντ ήταν καθηγητής της ελληνικής όταν έγραψε αυτή την επιστολή. Με πολλά χρόνια υπηρεσίας στην Ελλάδα (ως αρχαιολόγος και ως κατάσκοπος των Βρετανών) γνώριζε αρκετά καλά τα νέα ελληνικά, αλλά δεν τα κατάφερνε με την καθαρεύουσα. Μερικά "ν" και ξεμπέρδευε. 
Είχα την τιμή να μιλήσω μαζί του στο τηλέφωνο, λίγο πριν πεθάνει. Κανονίζαμε μια συνάντηση στο σπίτι του, που δεν έγινε ποτέ. Θα ξεκαθάριζαν πολλά πράγματα αν τον συναντούσα, αλλά άργησα...
(Ήθελα για παράδειγμα να τον ρωτήσω τί εννοούσε με το "Αγία Σαγιάδα" που έγραφε. Θα μου το εξηγήσει όταν...συναντηθούμε. Ακόμα θα ήθελα -σε μεγάλη ανάλυση- τις φωτογραφικές του πλάκες. Αυτό θα γίνει κάποτε.)
Τον Αθανάσιο Γιάγκα δεν τον συνάντησα ποτέ. Ψάχνω όμως καιρό τώρα στοιχεία γι αυτόν και κάποτε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Γνωρίζω μερικούς που τον ήξεραν καλά (τον Ηπειρωτάρχη Ευάγγελο Πριώνη, το Βαγγέλη το Λάζο με τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ κλπ.) Θα τα ξαναπούμε...

(Το "κατάσκοπος" ίσως ξενίσει μερικούς. (Ο φίλος Ν Σαραντάκος χρησιμοποιεί τον όρο "πράκτορας")  Ο Χάμοντ όμως ήταν Βρετανός, και πάνω απ' όλα η Βρετανία. Όλες τις πληροφορίες που μάζευε για δρόμους, μονοπάτια, γεφύρια, διαβάσεις κλπ. εκτός από την υπηρεσία του, τις χρησιμοποιούσε και η Μεγάλη Υπηρεσία (Secret Intelligence Service (SIS), γνωστή και ως MI6).

Δεν υπάρχουν σχόλια: