" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΟΣΝΤΙΝΑ


Την τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει για την Οσντίνα, γκρίνιαζα για την εγκατάλειψή της από θεούς και ανθρώπους. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, και στην Οσντίνα έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
(Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, η Κοίμηση της Θεοτόκου, όπως τη φωτογράφισε ο Δημήτρης Ευαγγελίδης στα 1930 κι όπως είναι σήμερα μετά τις εργασίες αποκατάστασης.)
Ύστερα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, έγιναν επιτέλους στην Οσντίνα αυτές οι εργασίες. Αποκαταστάθηκαν οι σκεπές που έμπαζαν από παντού και κατέστρεφαν τις τοιχογραφίες, μπήκαν καινούριες πόρτες που διπλαμπαρώθηκαν (για να μη πάρει κανένας τί;;; Τόσα χρόνια ανοιχτές, τώρα μας μάραναν οι κλειδαριές!). Μπήκε κι ο γνωστός άσπρος αρμός (παραμπήκε όπως θα δούμε στη συνέχεια), μπήκαν και οι υδρορροές (ήταν ανάγκη;).
Θα μου πείτε, εδώ ήταν ξεχαρβαλωμένα τα πάντα, τώρα γκρινιάζεις που έγιναν τόσες εργασίες;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Οι εργασίες δεν θα γίνονται τσιάτρα-πάτρα γιατί πριν δεν υπήρχε τίποτε. Οι εργασίες θα γίνονται με ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ στα μνημεία, πράγμα που εδώ δεν τηρήθηκε!

1 σχόλιο:

Νικος Μ. είπε...

Κύριε Πασιάκο συμφωνώ με τις θέσεις σας. Πείτε όμως, σας παρακαλώ ένα μνημείο στη Θεσπρωτία που οι εργασίες έγιναν με ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ σε αυτό.