" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Οι αρχαίοι Έλληνες στη νεοελληνική λαϊκή παράδοση

Σ' αυτό το ιστολόγιο, παρουσιάζονται τα βιβλία που έχουν σχέση με τη Θεσπρωτία ή γράφτηκαν από Θεσπρωτούς. Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. "ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ" οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε όλο αυτό το υλικό συγκεντρωμένο σε ένα τόμο. Για την ώρα ο Σταύρος ο Ράπτης, ετοιμάζει έναν μεγάλο τόμο στον οποίο έχει συγκεντρώσει όλο τον ιδιωματικό πλούτο της θεσπρωτικής ντοπιολαλιάς (από τις δεκάδες δημοσιεύσεις ερευνητών). Αργότερα θα ακολουθήσει και ο τοπωνυμικός χάρτης της Θεσπρωτίας, πάλι από το Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ.
Υπάρχουν όμως πληροφορίες για τη Θεσπρωτία, σε εκατοντάδες βιβλία, τα οποία πρέπει να ψαχτούν. Για παράδειγμα, σήμερα σας παρουσιάζω τη μελέτη του καθηγητή Ι.Θ. Κακριδή "ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ". Ο Κακριδής εξετάζει το ζήτημα της επιβίωσης μέσα από τη λαϊκή μνήμη του όρου Έλληνας και Ελλάς. Φυσικά υπάρχουν αναφορές και από τη Θεσπρωτία. Αρκετές από αυτές τις αναφορές τις δημοσίευσε κι ο δάσκαλος Σπύρος Μουσελίμης στα βιβλία του.
Τί ήταν όμως οι Αρχαίοι Έλληνες, για το λαό που κατοικούσε ανάμεσα στα μεγαλειώδη ερείπια που του άφησαν κληρονομιά; Ήταν υπερφυσικά άτομα που σήκωναν τεράστια βάρη, ήτανε λαός που κατοικούσε μέσα στο...χώμα επειδή σκιάζουνταν τα...κουνούπια, και κυρίως δεν ήταν Ρωμιοί Χριστιανοί.
Θα ανεβάσω αυτές τις διηγήσεις για να δούμε, πως έβλεπαν οι προπαππούδες μας τους αρχαίους, πριν πάνε στο σχολείο και τους ξεκουτιάνουν οι δάσκαλοι με τις χαζομάρες για την αρχαιότητα. (Νομίζω ότι αυτά που μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα σήμερα για την αρχαιότητα είναι χειρότερα από αυτά που ήξεραν τα παιδάκια από τη γιαγιά τους επί...τουρκοκρατίας!)
Τέλος πάντων, με βάση τις...γνώσεις των νεότερων για τους αρχαίους, μπορούμε να εξερευνήσουμε και το ακανθώδες πεδίο των τοπωνυμίων που κάποιοι (με καλή πρόθεση) θέλουν να συνδέσουν με το ένδοξο παρελθόν! Ας δούμε μ' αυτό τον τρόπο, πως θα μπορούσε ο αμόρφωτος λαός που έπλαθε παραμύθια για τους αρχαίους και αγνοούσε ως και το όνομά τους (οι..."Ελένηδες"! Κακώς οι ερευνητές το γράφουν με δυο λάμδα, αφού ο λαός το ταύτιζε με την...Ελένη) να πλάσει τοπωνύμια που αναφέρονταν στους αρχαίους Έλληνες. Ίσως τότε καταλάβουμε το "Λαιμικό" και το "Κάστρο της πόλης". Ίσως...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερμηνείες σε γραφόμενα του Κακριδή από άτομα στερούμενα επαρκούς πνευματικής αντίληψης, καλό θα ήταν να αποφεύγονται.
Ιωάννης Κ.

Ανώνυμος είπε...

κ. Μιχάλη, γιατί αφήνεις τον κάθε μ@λ@κα να γράφει, χωρίς να ελέγχεις πρώτα; Δεν καταλαβαίνεις ότι έτσι υποβιβάζεις το μπλόγκ;

Ανώνυμος είπε...

Σας τσούζουν οι αλήθειες ισκιώματα του κερατά.

Ανώνυμος είπε...

"Οι μ@λάκες είναι σαν τα τσαΐργια. Όσο τους κόβεις, τόσο αυγαταίνουν!"