" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Δωδώνη, το μαντείο των ήχων

...την απύνωτον τ'αμφί Δωδώνην, ίνα
μαντεία θώκος τ'εστί θεσπρωτού Διός
τέρας τ' άπιστον αι προσήγοροι δρύες...


Αισχύλου Προμηθεύς δεσμώτης

 Επισκέφτηκα πριν από λίγο καιρό, την έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης για τη Δωδώνη, το αρχαιότερον των εν Έλλησι χρηστηρίων σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.
 Για πρώτη φορά τα ευρήματα του μουσείου των Ιωαννίνων, από τις ανασκαφές του Θεσπρωτού Δημήτρη Ευαγγελίδη και του (σχεδόν Θεσπρωτού, μια κι έχει κάνει τόσα για τη Θεσπρωτία) Σωτήρη Δάκαρη, συνάντησαν τα λάφυρα από την "ανασκαφή" του Καραπάνου. Θα μπορούσαν βέβαια να συναντήσουν και τα κλεψιμαίϊκα του Μινέικο, που κλεπταποδόχος τους είναι το μουσείο του Βερολίνου, αλλά δεν φτάκαμαν ως εκεί (ένεκα η κρίσις).
Όλα καλά ως  εκεί. Μικρή η έκθεση, αλλά καλοστημένη κι όμορφη. Τα προβλήματα άρχισαν, όταν διαπίστωσα ότι πουθενά (μα πουθενά) δεν αναφέρεται η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ.
Ποτέ η Δωδώνη δεν υπήρξε θεσπρωτική για τους διοργανωτές της έκθεσης. Από το 2000 (περίπου) μέχρι το 400 π. π.Χ. δεν κατοικούσε κανείς σ' αυτόν τον ιερό τόπο; Έπρεπε νάρθουν οι Μολοσσοί για να αποκτήσει οντότητα η Δωδώνη;
Πήγα στο πωλητήριο κι αγόρασα τον οδηγό της έκθεσης. Δεν περίμενα από τον Παντερμαλή να μου λύσει το πρόβλημα. Συνέχισα με τον Κωνσταντίνο Σουέρεφ που έγραψε την εισαγωγή :Τίποτα. Δεν υπήρξαν Θεσπρωτοί ούτε γι αυτόν. Προχώρησα στον Χρήστο Κλείτσα. Οι παλαιότεροι των κατοίκων. Εδώ θα βρούμε επιτέλους τους Θεσπρωτούς! Με εκπληκτική όμως δεξιοτεχνία ο συγγραφέας αποφεύγει το "ακανθώδες" θέμα: Ούτε λέξη για τους Θεσπρωτούς!!!
Για να μην τα πολυλογώ, την τιμή των όπλων της αρχαιολογίας έσωσαν:
 η Ιουλία Κατσαδήμα η οποία αναφέρει ότι ο Στράβων (όχι εμείς, ο Στράβων) γράφει ότι το ιερό ανήκε το μεν παλαιόν στους Θεσπρωτούς, αφού οι τραγικοί δε και Πίνδαρος Θεσπρωτίδα ειρήκασι την Δωδώνην.
 Ο Γεώργιος Γεωργούλας, "...το Θεσπρωτικό πανάρχαιο ιερό παρέμενε στην πάροδο των αιώνων υπαίθριο..."
Η Νομική Παλαιοκρασσά "...όταν εγκαταστάθηκε το ελληνικό φύλο των Θεσπρωτών στην περιοχή...".
 και τέλος, η Κωνσταντίνα Γραβάνη "...όταν οι Μολοσσοί εκδιώκουν τους Θεσπρωτούς και καταλαμβάνουν το Ιερό...".
Αν δεν υπήρχαν αυτές οι λίγες φράσεις σ' έναν οδηγό 210 σελίδων, (και μια κοτζάμ έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης) και μια περίοδο 1600 χρόνων περίπου, θα νόμιζε κανείς ότι την Δωδώνη ανακάλυψαν οι Μολοσσοί στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.
Θα περιμένω να δω τί θα βρουν για ν' απαντήσουν!!!   :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: