" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

David Wallace


 Ο David Wallace έχει μείνει στην ελληνική ιστορία για την περίφημη έκθεσή του, την οποία υπέβαλε κατά τη διάρκεια της κατοχής στο Κάιρο. Είχε σταλεί ως γνώστης των ελληνικών πραγμάτων για να ρουφιανέψει τον Έντι Μάγιερς που παραήτανε φιλέλληνας για τους στρατόκαυλους Εγγλέζους. Ακόμα και τον Κρις Γουντχάουζ δεν εμπιστευόντανε στο στρατηγείο επειδή ήτανε πολύ αρχαιολάτρης! Ο Γουάλας λοιπόν έγραψε την έκθεση, σαν να μην είχε κανέναν συναισθηματικό δεσμό με την Ελλάδα.

Ήταν όμως έτσι;

Λίγοι ξέρουν ότι αυτός ο άνθρωπος που είναι θαμμένος στην Παραμυθιά, είχε οργώσει την Ελλάδα ψάχνοντας για μεσαιωνικά κάστρα. Βέβαια, όλοι οι Άγγλοι (αυτός ήταν Σκωτσέζος από τη μεγάλη οικογένεια των...Γουαλάιων που έφτακε μέχρι τον ...Μελ Γκίμπσον στο Χόλιγουντ) αρχαιολόγοι, αρχαιολάτρες, αρχαιοκάπηλοι, κατάσκοποι ήταν στην ουσία, με πρώτο και καλύτερο τον "δικό μας" τον Νικόλα Χαμόντη!

Ας δούμε μιά παράγραφο από τον συμπατριώτη του Πάτρικ Λη Φέρμορ. από το έργο του ΜΑΝΗ:

"...Ένας γέρος μας ρώτησε αν είχαμε κανένα νέο απ' έναν Εγγλέζο που τον έλεγαν Νταίβιντ -ένα ψηλό παιδί, που περπατούσε στους λόφους έτσι- έκανε μερικά γιγάντια βήματα- γράφοντας σημειώσεις για όλα τα κάστρα της Ελλάδας; Πάντα έγραφε; Είχε έρθει εδώ στην Ελλάδα ένα ή δυό χρόνια πριν απ' τον πόλεμο. Ήταν εύκολο ν' αναγνωρίσουμε τον Νταίβιντ Γουώλλας. Εδώ τα νέα μας δεν ήτανε καλά. Αυτός και τα τρία του τ' αδέλφια - ο πέμπτος δεν πρόλαβε τον πόλεμο- είχανε σκοτωθεί στον πόλεμο, ο Νταίβιντ πολεμώντας τους Γερμανούς με μιαν ομάδα ανταρτών στην Ήπειρο, όπου είχε πέσει με αλεξίπτωτο. Το είπαμε, ότι είχε ταφεί στο νεκροταφείο της μικρής μητρόπολης της Παραμυθιάς, πάνω στην Τσουμαριά, κι ένας δρόμος της πήρε τ' όνομά του. Ο γέρος έκανε το σταυρό του θλιμμένα. ¨Κρίμα στο παλικάρι! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει..."

Η "Τσουμαριά" είναι φυσικά η Τσαμουριά. Ο Γουάλας έπεσε την πρώτη φορά με αλεξίπτωτο. Τη δεύτερη φορά ήρθε στο Ζέρβα με πλοίο από την Ιταλία. Φυσικά δεν πολέμησε με τους αντάρτες τους Γερμανούς. Παρατηρητής ήταν στη μάχη της Μενίνας.

Τις συνθήκες του θανάτου του αλλά και την περίφημη έκθεσή του, θα την σχολιάσουμε αργότερα...


Ο τάφος του στο νεκροταφείο της "Μεγάλης εκκλησιάς" στην Παραμυθιά. Φωτογραφία Δονάτος Μπόλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: