"Και στο λήσταρχο ψωμί και στ' απόσπασμα χαμπέρι! "

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012


Κάππαρη (Capparis spinosa)
Η Κάππαρη φυτρώνει στα βράχια της παραλιακής ζώνης κι είναι ένας θάμνος με απλωτά κλαδιά. Τέλη Μάη, αρχές Ιούνη που αρχίζει η άνθιση (με μεγάλα ωραιότατα λουλούδια) είναι η καλύτερη εποχή για το μάζεμα των μπουμπουκιών. Στα νησιά τρελαίνονται για την κάππαρη αλλά εμείς εδώ στη Θεσπρωτία της γυρνάμε την πλάτη! Όμως λίγα φύλλα και μπουμπούκια τουρσί, μπορούν να απογειώσουν την χωριάτικη σαλάτα του καλοκαιριού! Μαζεύουμε τα μπουμπούκια (και τους μικρούς καρπούς που μοιάζουν σαν αγγουράκια) τις κορφάδες και τα τρυφερά φύλλα. Τα ξεπικρίζουμε για 4-5 μέρες αλλάζοντας το νερό πρωί και βράδυ. Μετά βράζουμε για 5 λεπτά ένα κιλό άσπρο ξύδι μαζί με μια κουταλιά αλάτι (λίγοι σπόροι μαύρου πιπεριού δεν πρέπει να λείψουν από το βράσιμο). Αφού στραγγίξουμε την κάππαρη την τοποθετούμε στα δοχεία και τα γεμίζουμε με το βραστό ξύδι. Όταν κρυώσουν, τα κλείνουμε καλά και σε 2-3 βδομάδες κάνουμε γιούργια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: