" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013




Όταν πριν από δυο χρόνια περίπου απευθύνθηκα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στα Γιάννενα για το γεφύρι της Γκούμανης, με επισκέφτηκαν δυο μηχανικοί και πήγαμε μαζί στο πολύπαθο γεφύρι. Με διαβεβαίωσαν ότι η Υπηρεσία θα αναλάβει την υπόθεση.
Μετά, επισκεφτήκαμε το γεφύρι της Κώτσικας που είχα εντοπίσει πριν από λίγο καιρό. Περίμενα αρκετό καιρό για να δω τα...έργα. Είχα την εντύπωση ότι κι εδώ η Υπηρεσία θα δείξει τον ίδιο αξιοζήλευτο ζήλο που έδειξε για το Κατωγέφυρο για παράδειγμα δίπλα στο Ωραιόκαστρο (Λαχανόκαστρο) Ιωαννίνων. Οι κάτω φωτογραφίες δείχνουν το γεφύρι πως ήταν, πως το "αναστήλωσε" η Υπηρεσία και πως είναι τώρα.
(Ας μην ανοίξουμε κουβέντα για την "αναστήλωση" - ανακατασκευή).
Σημασία έχει ότι αν δεν γινόνταν αυτές οι εργασίες, το Κατωγέφυρο, σήμερα θα ήταν γνωστό μόνο ως θέση. Ο Γορμός θα είχε συνεχίσει τη δουλειά του όπως ο Καλπακιώτικος εργάζεται σταθερά (μαζί με τους τόνους σκουπιδιών και ξύλων) για την καταστροφή του γεφυριού της Γκούμανης.
Γιατί όμως δενέγινε απολύτως τίποτε στην περίπτωση του "δικού" μας γεφυριού;
1. Επειδή δεν βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων.
2. Επειδή δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ κανένας Υπηρεσιακός παράγοντας, ούτε και η τοπική κοινωνία.  (Το Κατωγέφυρο είχε τον Κωστούλα του!)
3. Επειδή δεν πιάνει το τσιμέντο πάνω στην παλιά κατασκευή (Το άκουσα κι αυτό στα Γιάννενα από τον μηχανικό που επισκέφτηκε τότε το γεφύρι!!!)
Τί θα γίνει λοιπόν;
Θα γίνει και το γεφύρι της Γκούμανης μια "ωραία ανάμνηση" όπως το γεφύρι του Ντάλα για παράδειγμα;
Θα πιστέψουμε πάλι τα ωραία λόγια, ότι τάχαμ' θα επιληφθούν του θέματος οι...Υπηρεσίες;
Θα κάνουμε κάτι για να σώσουμε τα μνημεία μας;

(Οι δυο τελευταίες φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Κώστα Κωστούλα. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του γεφυριού της Γκούμανης είναι του F. Boissonnas.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: