" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Εduard Lear Παραμυθιά 1849


"...Σύντομα αρχίσαμε να κατεβαίνουμε προς τους καταπράσινους και ευχάριστους κάμπους της Παραμυθιάς. Η πόλη, και το κάστρο της, βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πεδιάδας, αποκλεισμένη από εντυπωσιακά  βουνά.
Κάθε βήμα στην πεδιάδα του Κωκυτού αυξάνει την ομορφιά της εμφάνισης αυτού του ωραίου τόπου και η Παραμυθιά είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο σπουδαίες πόλεις που βρίσκονται στην Αλβανία. Τα βουνά που περικλείουν την κοιλάδα από κάθε πλευρά εμποδίζουν κάποια μακρινή θέα, αλλά ο λόφος της Παραμυθιάς  έχει ενδιαφέρον που είναι ικανό να απασχολήσει έναν καλλιτέχνη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κορυφή του βράχου, στις πλευρές του οποίου είναι χτισμένα τα σπίτια της πόλης,
στέφεται από ένα κάστρο και κάτω από αυτό είναι διάσπαρτες γραφικές κατοικίες μπλεγμένες με κυπαρίσσια και όλα τα είδη των φυλλωμάτων, με ρέματα, πέτρινες βρύσες, ελληνικές  εκκλησίες και τζαμιά. Ένα δεύτερο κάστρο, που υψώνεται  πάνω από αυτό που μπορεί να ονομαστεί η κάτω πόλη, μεγάλες συστοιχίες  από όμορφα δέντρα στην κοιλάδα, και το γεμάτο έλατα βουνό παραπάνω, προσθέτουν στη γοητεία και το μεγαλείο του τόπου. Έμεινα πολύ καιρό στις όχθες του Κωκυτού σχεδιάζοντας αυτόν τον όμορφο τόπο. Η φορεσιά  των Ελληνίδων εδώ είναι μια από τις ομορφότερες που έχω δει και όπως με προσπέρασε μια ομάδα  που επέστρεφε στην πόλη από ένα γειτονικό γάμο, είχα μια καλή ευκαιρία να παρατηρήσω αρκετούς από τους κατοίκους..."

Edward Lear Ημερολόγια ενός Τοπιογράφου στην Αλβανία κλπ.

Edward Lear Παραμυθιά 1859
  27.2 x 46.6 εκ.
Harvard University Library 

Δεν υπάρχουν σχόλια: