" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Και πάλι θα ξεφυλλίσουμε το ημερολόγιο του Ιταλού Φερντινάντο Καμπιόνε
( Fernando Campione, Guerra in Epiro. Diario di un combattente della Divisione "Siena" (51) Napoli, 1950.) 
Γράφει λοιπόν για την επιδρομή των ελληνικών αεροπλάνων και τον βομβαρδισμό της γέφυρας των Ιταλών στον Καλαμά στην περιοχή της Βρυσέλλας:
"...6η Νοεμβρίου. Απόλυτη ηρεμία ακολουθεί την σφοδρή χθεσινή δράση, που κατέληξε στην διάβαση του ποταμού. Κατά τις 8 το πρωί εχθρικά αεροπλάνα ανατινάζουν την γέφυρα, που με τόσους κόπους είχαμε εγκαταστήσει το βράδυ. Ένα εχθρικό αεροπλάνο ήταν αληθινά υπέροχο. Κατέβαινε κάθετα σχεδόν στα 30 μέτρα μέσα στη στενή κοιλάδα..."
Την εκδήλωση του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, παρακολούθησε και ο φίλος Λεωνίδας Τζάνης, ο οποίος έψαξε και βρήκε ότι ο βομβαρδισμός διενεργήθηκε από την 33η Μοίρα Βομβαρδισμού της ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας. Δυστυχώς δεν βρήκε το όνομα του ριψοκίνδυνου πιλότου, διότι τα αρχεία της μοίρας έχουν καεί. Υπάρχουν όμως κάποια γενικά στοιχεία τα οποία ψάχνει ο Λεωνίδας.


 (Fairey Battle)


Ρόλος : Ελαφρύ Βομβαρδιστικό
Διαστάσεις : Εκπέτασμα 16.46 m, μήκος 12.85 m, ύψος 4.72 m
Κινητήρας : 1 x ROLLS-ROYCE MERLIN I/II /III/IV/V των 1030 ίππων
Οπλισμός : 1 Κινητό Οπίσθιο Πολυβόλο BROWNING 7.92 mm, φορτίο βομβών 1000 lbs
Πλήρωμα : 3 (Στην Ελλάδα 2)
Αριθμός : 11
Χώρα Κατασκευής : Μεγάλη Βρετανία
Περίοδος χρήσης : 1940 - 1941
Το Fairey Battle ήταν κορυφαίο τεχνολογικά κατά την περίοδο 1935-38 όμως οι επιδόσεις του γρήγορα ξεπεράστηκαν. Τα έντεκα αεροσκάφη που παραδόθηκαν στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία τον Μάρτιο του 1940 εντάχθηκαν στην 33η Μοίρα Βομβαρδισμού και συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Τα χρώματα των αεροπλάνων ήταν Dark Green / Dark Earth / Night Black και στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων, οι αριθμοί της ατράκτου επαναλαμβάνονταν με άσπρο χρώμα. Τα αεροσκάφη έφεραν επίσης εθνόσημα στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων, αντίθετα από τη Βρετανική τακτική. Όλα τα Battles καταστράφηκαν στο έδαφος ή στον αέρα κατά τις επιχειρήσεις του 1940-1941. (Oι πληροφορίες προέρχονται από εδώ.)



Δεν υπάρχουν σχόλια: