" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Απελευθέρωση Φιλιατών 1913

                                                   Απελευθέρωση Φιλιατών 1913

Σχετικά με τη φωτογραφία που έμεινε στην ιστορία ως η φωτογραφία της Απελευθέρωσης των Φιλιατών έχω να πω ότι το πιθανότερο είναι αυτή να βγήκε 3 μήνες αργότερα, από την ημερομηνία της απελευθέρωσης και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου του 1913 στην ονομαστική γιορτή του τότε Βασιλιά Κων/νου- κατά την οποία έγιναν εκδηλώσεις στο Φιλιάτι(υπάρχει ρεπορτάζ από Κερκυραϊκή εφημερίδα του καιρού- το περιέχει το βιβλίο ¨Κάτι για το Φιλιάτι¨. Ο χώρος που στήθηκαν οι αρχές είναι εμπρός στο τότε Διοικητήριο που ήταν δίπλα στο σημερινό κτίριο του ΟΤΕ- στο πάρκο δηλαδή. Τα κτίρια που διακρίνονται πίσω είναι ο ¨Μεντρεσές¨ το Οθωμανικό σχολείο μουσουλμάνων ιερωμένων.
Από τα πρόσωπα που εικονίζονται με σιγουριά λέμε ότι ο ιερωμένος εμπρός και στο κέντρο είναι ο Μητροπολίτης Κων/νος Μικρούλης. Για τους υπόλοιπους όμως δεν είμαστε σίγουροι, πιθανολογούμε λοιπόν πως αριστερά όπως βλέπουμε τον Μητροπολίτη (ο ψηλός με το καπέλο) είναι ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης- Διοικητικός Επίτροπος Φιλιατών. Αριστερά τώρα του Θεοδωρίδη πρέπει να είναι ο Μουφτής Ζεκιργιάς. Από τα δεξιά όπως βλέπουμε του Μητροπολίτη πρέπει να είναι ο Χότζας Μεμές. Δεξιά του Χότζα πρέπει να είναι ο Αναστάσιος Κουφάλας και τελευταίος στο άκρο της πρώτης σειράς πιθανόν να είναι ο Μηνάς Κούτης- που εκφώνισε και τον πανηγυρικό της εκδήλωσης. Στο άκρο αριστερά της φωτογραφίας πρέπει να είναι ο Αναστάσιος Σωτηρίου.
Η φωτογραφία είναι από το αρχείο Μικρούλη και στην αναγνώριση των προσώπων με βοήθησε η Χρυσάνθη Κώτση- Αγγελόπουλου- άντε η μάνα μου!
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτή- φίλε Μιχάλη Πασιάκο-πρέπει να ήταν εκεί και ο Γραμματέας του Διοικητικού Επιτρόπου ο Τσόγκας από τη Σαγιάδα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: