" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Περί...μαστόρων

Τα σεράγια της Παραμυθιάς
(Έλλη Παπαδημητρίου π. 1930)
"...Οι Καραγκιοζαίοι έκαναν στην Παραμυθιά τα σεράγια τα Πριονιάτικα
 και το σπίτι του μεγαλέμπορα Ρίγγα..."
Το σπίτι του Ρίγγα

Σήμερα το πρωί με περίμενε μια επιστολή από το φίλο μου Βασίλη Παπαγεωργίου από την Πυρσόγιαννη. Μου έστειλε τη δημοσίευσή του για το μάστορα Νίκο Κούπη, που έχτιζε στο Τσάμικο και τελικά έμεινε εδώ και πέθανε στην Ηγουμενίτσα το 1983.
"...Τελευταία κατέβηκα στην Ηγουμενίτσα. Έκανα πολλές και καλές δουλειές, όπως τις αποθήκες του Πιτούλη. Τη Θεσπρωτία, το παλιό Τσάμ'κο, τούχαν οι Πυρσογιαννίτες τσιφλίκι απ' τον καιρό του Κούρτ Πασά. Αφού πολλοί μαστόροι είχαν μάθει τ' αρβανίτ'κα. Οι Βαγγελάδες στη Σπλάντζα και στη Βέλιανη της Παραμυθιάς, οι Πετσιναίοι κι οι Μογγόλοι Πάργα και Πλεσίβιτσα, οι Ματαράδες Παλιά Σαγιάδα, Λιόψη, οι Λιντάδες στους Φιλιάτες, Πόβλα, Μουρσί, Κονίσπολη, οι Καλιναίοι στο Μαργαρίτι, Μπαμπούρια, Τσιαμαντά, οι Μπαζιουκάδες κι οι Περονάδες Γκρόπα, Σκορπιώνα, Μαργαρίτι, Καστρί, Πλαταριά, Γκρεκοχώρι. Οι Καραγκιοζαίοι έκαναν στην Παραμυθιά τα σεράγια τα Πριονιάτικα και το σπίτι του μεγαλέμπορα Ρίγγα, στο Καρβουνάρι το σπίτι του Μπέη Αγούς Μουχάμετ και του Τεφήκ Κεμάλ, οι Γαλαναίοι στο Πετσάρι το σπίτι του Αγά Τζαφέρη. Όλους τους μύλους και τα λιοτριβιά από Πέρδικα, Σιαράτι, Γκρεκοχώρι, Σπλάντζα, Πλαταριά, όλοι είναι γινομένοι απ’ τους Κακαγιωταίους και το Γιάννη Νούκο. Έκαναν το μύλο, τις ξυλοκατασκευές και τις ξυλόβιδες ακόμα. Δυό τζαμιά ωραία έχει καμωμένα ο Κύρκα Πούρτσιος με το γαμπρό τ', το Νικολάκη Τζιαμπολώλη, στη Γιάνναρη και στην Κώτσικα..." Ηγουμενίτσα, Ιούλιος 1983.

Βασίλη Παπαγεωργίου,ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ 1935, Ο μάστορας Νίκος Κούπης (1908-1993) και οι Γέφυρες στο Γκιρντανέ, στο συλλογικό Περί Πετρογέφυρων, Μαστόροι & Γεφύρια, Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, σ. 284.




Το τζαμί της Κώτσικας.

"...Δυό τζαμιά ωραία έχει καμωμένα ο Κύρκα Πούρτσιος με το γαμπρό τ', το Νικολάκη Τζιαμπολώλη, στη Γιάνναρη και στην Κώτσικα..."
Το τζαμί στη Γιάννιαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: