" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Αρχαιολογία και γλώσσα

COLIN RENFREW Αρχαιολογία και Γλώσσα. Το Αίνιγμα της Ινδο-Ευρωπαϊκής Καταγωγής.
Ένα βιβλίο που ανατρέπει τις καθιερωμένες θεωρίες για τους Ινδοευρωπαίους και την "κοιτίδα" τους.
(Βέβαια ο ίδιος ο Renfrew έχει ανατρέψει από τότε τμήμα της θεωρίας του, αλλά χωρίς αυτό το βιβλίο η αρχαιολογία θα ήταν φτωχότερη.)


Ο ΚΟΛΙΝ ΡΕΝΦΡΙΟΥ γεννήθηκε το 1937 και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1965. Ολοκλήρωσε τη συγγραφή της Ανάδυσης του πολιτισμού όταν δίδασκε ως λέκτορας Προϊστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφηλντ. Το 1972 εκλέχθηκε καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Από το 1981 ως το 2004 διετέλεσε καθηγητής Αρχαιολογίας (Έδρα Disney) και από το 1990 ως το 2004 διευθυντής του McDonald Institute for Archaeological Research στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Στην Ελλάδα διεξήγαγε ανασκαφές στον Σάλιαγκο κοντά στην Αντίπαρο (με τον J.D. Evans), στους Σιταγρούς της Μακεδονίας (με τη Marija Gimbutas) της οποίας τη θεωρία ανατρέπει στο παραπάνω βιβλίο,
στη Φυλακωπή της Μήλου και τη Μαρκιανή της Αμοργού (με τη Λίλα Μαραγκού και τον Χρίστο Ντούμα) και σήμερα πραγματοποιεί ανασκαφές στη θέση Κάβος Δασκαλιό της Κέρου (πρόσφατα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του).
Το βιβλίο του Archaeology and Language: the Puzzle of Indo-European Origins κυκλοφόρησε το 1987. Το 1991 έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων ως Lord Renfrew of Kaimsthorn.


Δεν υπάρχουν σχόλια: