" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Έργα στο Θεογέφυρο

Ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες για το Θεογέφυρο. Κάποιοι βιάστηκαν (από την πρώτη κι όλας μέρα!) να αποδώσουν την κατάρρευση στα νερά του Καλαμά. Λες και δεν είχε ξαναπλημμυρίσει το ποτάμι τόσες χιλιετίες σε κείνα τα μέρη!
Οι υπεύθυνοι του Δήμου Ζίτσας και της Περιφέρειας, δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι έκαναν ότι περνούσε από τα χέρα τους για να προστατέψου το μνημείο της φύσης.
Είναι όμως έτσι;
Σίγουρα έκαναν πολλά, αλλά όχι για το καλό του Θεογέφυρου.
 Στα έγγραφα που σιγά-σιγά μαζεύονται, διακρίνεται η αγωνία τους για το...δρόμο και το αρδευτικό αυλάκι!
Απευθείας αναθέσεις με την μορφή του κατεπείγοντος μετά τις πτώσεις των πρανών, αλλά για τα έργα που κατασκεύασαν οι ίδιοι! Καμιά απολύτως κίνηση για το Θεογέφυρο. Μόνο σαν ονομασία της περιοχής φιγουράρει στα έγγραφα! Λες και δεν υπάρχει!
Μια φρενίτιδα έργων στην περιοχή, λες κι ήταν η...πλατεία συντάγματος. Οι εργολάβοι έτριβαν τα χέρια τους.

Ο παλιός δρόμος κατέρρευσε. Ένα ακαλαίσθητο "προστατευτικο" μονομπλόκ, άμα το αγγίξεις θα πέσεις μαζί του στο ποτάμι! Φαγώθηκε το βουνό και σκάφτηκε βαθύ αυλάκι για να περάσει ο αρδευτικός σωλήνας. "Ένα μήνα δούλευε το σφυρί" μου είπαν στο Λίθινο.
Και ξαφνικά ανακάλυψαν (Δεκέμβρης 2016) ότι οι καταρρεύσεις οφείλονται σε διαρροές  αρδευτικών υδάτων!!! Πάλι ο φόβος για τον δρόμο και το ...αρδευτικό δίκτυο.
Κανείς δεν σκέφτηκε μήπως αυτές οι διαρροές αρδευτικών υδάτων επηρέαζαν και το διπλανό μνημείο. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μήπως ο αρδευτικός σωλήνας που είχαν θάψει ΠΑΝΩ στο Θεογέφυρο έχανε νερά!
Το Θεογέφυρο τελικά δεν άντεξε.
Κι ο δήμαρχος της Ζίτσας απειλεί ότι θα στείλει στον εισαγγελέα αυτούς που θα τολμήσουν να μιλήσουν. Κι ο περιφερειάρχης (αυτός που υπέγραφε τα έργα) δηλώνει ότι η περιφέρεια δεν έχει καμία σχέση...


Τα ερωτήματα είναι πολλά:
   Γιατί έσκαψαν πάνω στο Θεογέφυρο για να περάσουν τον αρδευτικό σωλήνα για την άρδευση του κάμπου του Σακελλαρικού; Δεν θα μπορούσαν να την περάσουν πιο κάτω με τεχνικό έργο ή να την κρεμάσουν στην γέφυρα μπέλεϋ δίπλα στο μνημείο;
   Γιατί δεν απομάκρυναν τουλάχιστον τον παλιό τσιμεντένιο αγωγό, ο οποίος έριχνε άσκοπο βάρος πάνω στο Θεογέφυρο;
   Γιατί έφτιαξαν πέτρινους τοίχους στις άκρες; Άντεχε το Θεογέφυρο τόσο βάρος;
   Γιατί δεν απομάκρυναν την γέφυρα μπέλευ η οποία εκτός του ότι ήταν ένα αντιαισθητικό στοιχείο δίπλα στο μνημείο, (στην Κόνιτσα το έκαναν) ήταν κατασκευασμένη πάνω στις βάσεις του Θεογέφυρου και τις επιβάρυνε ;
   Γιατί δεν έλεγξαν τα νερά που έπεφταν από το Θεογέφυρο, αν προέρχονταν από τον αρδευτικό αγωγό;
   Γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία, άφησε όλα αυτά τα έργα να γίνονται πάνω και δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο;
Τελικά η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ αποφάσισε χθες στο Βουτσαρά, να καταθέσει στον εισαγγελέα μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για την καταστροφή του Θεογέφυρου.
Ταυτόχρονα, θα γίνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Μόλις συμπληρωθεί ο φάκελλος με τα σχετικά έγγραφα, θα κληθούν και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Τα ερωτήματα επιτέλους θα απαντηθούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: