" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Φιλιάτι 1895

Πριν από πολλά χρόνια, βρήκα ένα πολύτιμο λεύκωμα φωτογραφιών του μακρινού 1895 με αρκετές φωτογραφίες από την περιοχή μας. Το πλήρωσα ακριβά, γιατί οι παλιές φωτογραφίες κοστίζουν. Όπως όμως τις χάρηκα εγώ, θέλησα να τις χαρούνε κι οι άλλοι, γι αυτό με βιβλία, εκθέσεις και αναρτήσεις, φρόντισα να κοινοποιήσω όλον αυτόν τον πλούτο που φτάνει στα χέρια μου.
Μετά, αυτές οι φωτογραφίες πέταξαν σαν τα άγρια πουλιά. Ο καθένας τις έπαιρνε και τις έκανε κυριολεκτικά ότι ήθελε! Καμιά αναφορά στην πηγή, λες κι οι φωτογραφίες φύτρωσαν μοναχές τους σε κάποια πλαγιά.
Δεν είναι εκεί το πρόβλημα όμως αλλά στην επιπόλαια προσπάθεια να καταστραφεί η έρευνα γύρω από την φωτογραφία. Ενώ κυκλοφόρησε το λεύκωμα για τον Φρεντερίκ Μπουασονά, πάμπολλες φορές βλέπω αναρτήσεις με φωτογραφίες του που γράφουν άλλες χρονολογίες. Γιατί; Δεν τους κάνει το 1913; Έχουν άλλα στοιχεία;
Τώρα προέκυψε ολόκληρο ζήτημα με τις φωτογραφίες του 1895. Καλώς ή κακώς, μόνο εγώ έχω τα πρωτότυπα!!! Δεν με πειράζει να τις ανεβάζουν χωρίς καμιά αναφορά στην πηγή. Συνήθισα.
Με πειράζει η καταστροφή της έρευνας! Είναι φωτογραφίες ανεκτίμητες και θα πρέπει να τις σέβονται περισσότερο.
Αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: