" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ


 Ο ερευνητής και συγγραφέας Άρμπεν Π. ΛΑΛΛΑ είχε την καλοσύνη να μου στείλει διαδικτυακά την μετάφραση του βιβλίου του στα ελληνικά, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". 

Στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με τον κ. Λάλλα, και τώρα θα σας μεταφέρω τις απόψεις μου για το συγκεκριμένο βιβλίο:

Ο Λάλλα, όπως ο ίδιος αναγνωρίζει, υπήρξε μαθητής του Αριστείδη Κόλλια. (ο οποίος υπήρξε οπαδός του Ιάκωβου Θωμόπουλου). Όσοι έχετε διαβάσει τα βιβλία του του Κόλλια, δεν θα εκπλαγείτε από τις απόψεις του μαθητή του. Για παράδειγμα : "...τα ονόματα των θεών του Ολύμπου εξηγούνται μόνο στα Αλβανικά..." είναι μια άποψη του Κόλλια την οποία μεταφέρει ο Λάλλα. Το εξωφρενικό συμπέρασμα του συγγραφέα "...Μετά από αυτές τις ανακαλύψεις και τις απόψεις που παρουσιάστηκαν, δεν παραμένει τίποτα άλλο παρά να υποκύψουμε στα ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα τα οποία αναμφίβολα, αποδεικνύουν σαφώς ότι η Βαλκανική χερσόνησος στην αρχαιότητα κατοικήθηκε μόνο από Αλβανούς, και οι άλλοι, Έλληνες και Σλάβοι ήρθαν αργότερα..." θα έφτανε να παρατήσει κανείς το βιβλίο από την αρχή αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε.

Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σκοντάφτουμε πάνω σε περίεργες "ενημερώσεις". Γράφει ο Λάλλα ότι "...κύματα μεγάλων εισροών Αρβανιτών που έλαβαν χώρα προς την κατεύθυνση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των αιώνων IV-VII, XI-XII, XIII-XVI...". Πού στηρίζει αυτές τις θεωρίες; Άγνωστο. Όλοι αυτοί ειρηνικά "...κατέβηκαν από βορρά προς νότο στους αδελφούς Αρβανίτες τους, οι οποίοι ζούσαν στα εδάφη τους επί χιλιετίες..." Τα αδέρφια τους υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες; Ακόμα και οι νεοφερμένοι Σλάβοι; (Αν πιστέψουμε βέβαια τον Λάλλα, οι Αρβανίτες -πέρα από το γεγονός ότι προϋπήρχαν ως Πελασγοί- κατέβηκαν και τον ΙV αιώνα, οπότε προηγήθηκαν των Σλάβων!) 

(Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι όσο συνεχίζεται το βιβλίο, φαίνεται ότι η μεταφράστρια Φωτεινή Παππά, δεν έκανε και μεγάλη προσπάθεια πέρα από το "γκουγκλάρισμα" του κειμένου  π.χ." Στην επαρχία Θηβών αναφέρουμε τα ακόλουθα νησιά").

Αναφερόμενος στους Έλληνες πρωθυπουργούς αρβανίτικης καταγωγής, γράφει ο Λάλλα: "Ο Πρόεδρος Πάγκαλος μας υπενθυμίζει το γεγονός ότι οι Αλβανοί είναι Πελασγιοί και είναι πρόγονοι των Ελλήνων στα Βαλκάνια..." Αν είναι να αντικαταστήσουμε τους ελληνικούς μύθους για το "ίδιο αίμα" με μιαν αντίστοιχη αλβανική μυθοκατασκευή, τότε είναι προτιμότερο να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με την ιστορία...

Δεν λείπει βέβαια και το...δωράκι για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 21. Στο κεφάλαιο "Ο μύθος τετρακοσίων ετών της ελληνικής δουλείας υπό την Οθωμανική κατοχή" ο Λάλα, αφού παραθέσει ένα απόσπασμα από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, (ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι Τούρκος) γράφει: "...Η περίοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχει μεγάλη θετικότητα, ειδικά το 1600, όταν η ισλαμική επιστήμη ήταν πολύ προχωρημένη και οι Οθωμανοί θεωρούνταν η ελίτ του πολιτισμού στον κόσμο, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει τον δικό τους τρόπο ζωής, την μουσική τους, την λειτουργία του κράτους , και τα λοιπά...Πολλοί γονείς προσπάθησαν να διασφαλίσουν τη σταδιοδρομία των παιδιών τους, ενώνοντάς τους με τα τάγματα των Γενίτσαρων... ένα καλό μέρος των σημερινών Ελλήνων θεωρούν την 29η Μαΐου 1453 ως ημέρα σωτηρίας και όχι κατάκτησης..." Σίγουρα δεν περίμενα να μάθω από το Λάλλα την ιστορία της χώρας μου! Χιλιοειπωμένα πράγματα για το πότε έγινε πραγματικά η επανάσταση, για τον Π.Π. Γερμανό, για την ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Τί επιδιώκει τελικά ο Λάλλα; Να μειώσει την Ελλάδα; Να ξαναχωριστούν τα σύνορα; Αυτό σημαίνει πόλεμο. Σε καμία περίπτωση δεν συμβάλει με το βιβλίο του στην ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών! Και ποιός δεν γνωρίζει την ύπαρξη των Αρβανιτών στην Ελλάδα; Και ποιός δεν ξέρει ποιά γλώσσα μιλούσαν οι Σουλιώτες; Και ποιός δεν γνωρίζει τα εγκλήματα του Ζέρβα στην Τσαμουριά; Τί νόημα έχει σήμερα να ζητάμε από τους Αρβανίτες να θυμηθούν ότι ήταν...Πελασγοί ή ότι ήρθαν τον 13ο αιώνα; Γιατί πρέπει να διχάσουμε βαθιά την ελληνική κοινωνία; Γιατί πρέπει να ρίξουμε νερό στο μύλο των δικών μας Ελληναράδων; Πότε βοήθησε τους λαούς ο εθνικισμός; 

Στο κάτω κάτω υπάρχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Πόσοι Αρβανίτες θέλουν να γίνουν Αλβανοί; (Ο Λάλα δεν διευκρινίζει τη διαφορά ανάμεσα στους Έλληνες Αρβανίτες και τους Αλβανούς).

Σίγουρα πρέπει να τελειώσει (τουλάχιστον ιστορικά) το παραμύθι της μιάς φυλής με το ίδιο αίμα που κατοικεί χιλιετηρίδες την ελληνική χερσόνησο, αλλά όχι για να αντικατασταθεί από το γελοίο παραμύθι των Αλβανών Πελασγών που κατοικούσαν σε όλα τα Βαλκάνια!

Σίγουρα πρέπει να δούμε με άλλο μάτι την Οθωμανική περίοδο κι όχι να προσκυνάμε το...ταγάρι της Γιάννας, αλλά όχι να μιλάμε για "την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων που διέκοψαν οι ξεβράκωτοι" (αν το είπε τελικά αυτό ο Τούρκος πατριάρχης). 


συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: