" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Η Κοσοβίτσα της Μουργκάνας


 Ήπειρος, Πωγώνι, αρχές του προηγούμενου αιώνα ...

Η Κοσοβίτσα. Ένα χωριό με 1.000 κατοίκους, όλους Έλληνες, που μοιράστηκε το 1923 σε δύο κράτη, την Ελλάδα και την Αλβανία για το χατήρι των Ιταλών και των Αυστριακών βρωμο-ιμπεριαλιστών τότε και συμμάχων μας σήμερα.

Η Κοσοβίτσα είναι χτισμένη στις πλαγιές της Μουργκάνας. Αν και διοικητικά ανήκει στη Δερόπολη, "γίνονταν" περισσότερο με το Πωγώνι και το Δελβινάκι. Μέχρι το 1923 έφτανε ως την περιοχή της Κάτω Λάβδανης και την ιστορική Μονή Μακραλέξη. Η συνοικία της Κοσοβίτσας που βρισκόταν εκεί, ονομαζόταν Βατσουνιά. Σ’ αυτήν υπήρχαν δύο εκκλησίες, η Αγία Μαρίνα και οι Άγιοι Απόστολοι, αγροικίες, στάνες και αχούρια. Οι ανεγκέφαλοι που καθόρισαν τα σύνορα, άφησαν την Κοσοβίτσα σε αλβανικό έδαφος και τη Βατσουνιά σε ελληνικό!

Μετά το 1928, οπότε τα σύνορα έκλεισαν οριστικά, πολλοί κάτοικοι της Κοσοβίτσας, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στη Βατσουνιά. Το νέο χωριό, το ονόμασαν Αγία Μαρίνα. Πολλοί έφυγαν για την Αθήνα και την Αμερική!

Ιστορικό καρτ-ποστάλ που απεικονίζει Κοσοβιτσινούς σε συγκέντρωση έξω απ' το χωριό τους, τον καιρό που δεν γνώριζαν τι τους περίμενε! 

Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=10159827003354513&set=a.67712179512

Δεν υπάρχουν σχόλια: