" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012


Κυκλοφόρησε πριν από μήνες, αλλά εγώ τώρα το πήρα χαμπάρι...

Ο Γιώργος Καραμπελιάς, προσπαθεί να ...αναδομήσει την αποδομημένη (κατά τη γνώμη του) ιστορία του Σουλίου και όχι μόνο. Η κακή αριστερά, που έβαλε κι εδώ το χέρι της έχει αποδομήσει τους εθνικούς μύθους (Αγώνες Σουλιωτών, Κούγκι, Ζάλογγο Αλή πασάς) κι ο Γιώργος Καραμπελιάς έρχεται ως Άι Γιώργης να σκοτώσει τους κακούς ιστορικούς (συγκεκριμένα την Βάσω Ψιμούλη, η οποία δέχτηκε όλα τα πυρά της δεξιάς και τώρα ήρθε η ώρα να δεχτεί και μια μπαταριά από τον παλιό μπαρουτοκαπνισμένο "αναρχικό").
Συνοπτικά, το βιβλίο (με τον πιασάρικο τηλεοπτικό τίτλο "Συνωστισμένες στο Ζάλογγο" ώστε να παραπέμπει στο περίφημο πια "συνωστισμένοι στη Σμύρνη") θεωρεί ότι όλα είχαν καλώς με την παραδοσιακή άποψη για το Σούλι και τους Σουλιώτες κι ότι κακώς η Ψιμούλη αποδόμησε την Εθνική Ιδέα. Ο Φώτο Τζαβέλας ήταν ήρωας, ο καλόγερος Σαμουήλ ανατίναξε το Κούγκι κι όλα αυτά που τραγουδούσαμε στα ωραία τραγούδια στο δημοτικό...
Τώρα γιατί ο ήρωας Φώτος τριγύρναγε πίσω από τον κώλο του Αλή και γιατί ο καλόγερος δεν τίναξε το Κούγκι σε μια επίθεση των Τουρκαλβανών ώστε να πάρει μαζί του στον εργοδότη του καμιά πεντακοσαριά άπιστους, αλλά ζύγιζε το μπαρούτι για να πληρωθεί κι αυτός από τον Αλή και να φύγει για την Πάργα αυτό δεν μας απασχολεί!

Το μόνο που μένει από ολόκληρο το βιβλίο είναι δυο, τρεις  καλές παρατηρήσεις: Παράδειγμα, οι Σουλιώτες δεν αναφέρονταν στο Φώτο όταν
έγραφαν το γράμμα το οποίο υπέγραφε κι ο ...Φώτος! Εδώ η Ψιμούλη την έκανε την πατάτα! (Βέβαια παρά την επίθεση του Καραμπελιά το βιβλίο της παραμένει το καλύτερο που έχει γραφτεί για το Σούλι.
Απλά ο Καραμπελιάς ανακούφισε τους Ελληναράδες που είχαν λουφάξει μετά την έκδοση της μελέτης της Ψιμούλη. Τους έδωσε τα επιχειρήματα που χρειάζονταν ώστε να μπορούν να ψελλίζουν και τίποτε άλλο εκτός από βρισιές. Βέβαια ούτε ο Καραμπελιάς απέφυγε -δυστυχώς- τους χαρακτηρισμούς).
Επίσης είναι κουφή η άποψη ότι οι Σουλιώτισσες έπεσαν στο Ζάλογγο μαζί με τα παιδιά τους επειδή τις στρίμωξαν στο γκρεμό οι Σουλιώτες που υποχωρούσαν ενώ μάχονταν. (Όσοι έχουν επισκεφτεί την τοποθεσία ξέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει...) Καλή επίσης η παρατήρηση ότι ο Περραιβός δεν είναι ο δημιουργός αυτών των Εθνικών συμβόλων μια και αναφέρονται -πιο πρίν- από -κυρίως ξένους- περιηγητές.
Τώρα βέβαια, αν οι Σουλιώτισσες εκσφενδόνησαν τα...παιδιά τους εναντίον των απίστων, τα πέταξαν στο γκρεμό ή έπεσαν χορεύοντας και τραγουδώντας ή με μοιρολόγια, δε νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό ώστε να το κάνουμε θέμα αποδόμησης ή...αναδόμησης!.

 Και κάτι ακόμα: Είδα σε βίντεο τον Καραμπελιά στην παρουσίαση του βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη να καυχιέται ότι μόνο αυτός σκέφτηκε ότι οι μαχητές του Διονύσιου του Φιλόσοφου μπορεί να κατέληξαν στο Σούλι.
Αμ δε!








2 σχόλια:

Φ. είπε...

Σας διαβάζω τόσο καιρό και δεν μου είχατε δώσει την εικόνα του επιπόλαιου κριτή. Την τεκτμηριωμένη και σκόπιμη (δεν πρόκειται περί "πατάτας" αγαπητέ, μην συσκοτίζετε το θέμα) διαστρέβλωση της ιστορίας που διπράτει η Ψ. (για το διδακτορικό ρε γ@μώτο) την κάνετε γαργάρα και το ρίχνετε στις εξυπνάδες με τον Αη Γιώργη. Η πλάκα ήταν πως στεναχωρεθήκατε από τους (δήθεν) χαρακτηρισμούς του Καραμπελιά όταν η κριτική σας (ο θεός να την κάνει βεβαίως) βρίθει "ελληναράδων".
Επί της ουσίας, ο Κ. ξεσκέπασε τον δόλο και την ελλειψη επιστημοσύνης της Ψ. και αυτό ενοχλεί όσο νάναι όσους την είχαν κάνει παντιέρα στο πόλεμο κατά τον "ελληναράδων".
μετά τιμής,
Φραγκίσκος.

Μιχάλης Γ.Πασιάκος είπε...

Φραγκίσκε δεν πιστεύω ότι η Ψιμούλη "τεκμηριωμένα και σκόπιμα" και με "δόλο" διαστρέβλωσε την ιστορία. Επιμένω πως η δουλειά της είναι η καλύτερη μέχρι τώρα, (στη συλλογή μου υπάρχουν 77 βιβλία για το Σούλι) ενώ διαφωνώ με πάρα πολλά θέματα που αναπτύσσει (Θα τα δεις αναλυτικά στην ετυμολογία του τοπωνυμίου "Σούλι" που θα αναρτήσω.)
Δεν συνηθίζω να κάνω "γαργάρες" ούτε "επιπόλεες κριτικές". Οι χαρακτηρισμοί του Καραμπελιά που με στεναχώρησαν ήταν εκτός ιστορικού πεδίου (εγώ απλώς τον χαρακτήρισα Άι Γιώργη και μπαρουτοκαπνισμένο "αναρχικό"). Με το Σούλι δεν τελειώσαμε. Θα τα ξαναπούμε σύντομα . Μιχάλης Πασιάκος