" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Το Αυστριακό Λόυδ.




Το αυστριακό Λόυδ (Österreichischer Lloyd, ιταλικά Lloyd Austriaco, αγγλικά Austrian Lloyd,), ήταν η μεγαλύτερη Αυστροουγγρική ναυτιλιακή εταιρεία που ιδρύθηκε στην Τεργέστη το 1833. 19 ασφαλιστικές εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών σχημάτισαν την εταιρεία που είχε σαν σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το εμπόριο στο πρότυπο του Lloyd του Λονδίνου και στηρίζονταν σε ένα δίκτυο ανταποκριτών των επιχειρήσεων και παρείχε ταχυδρομικές υπηρεσίες με ιστιοπλοϊκά σκάφη του αυστριακού ναυτικού. Πολύ σύντομα στο στόλο προστέθηκαν και ατμόπλοια (1836). Το 1907 η εταιρεία ξεκίνησε και κρουαζιέρες αναψυχής ενώ μετέφερε την έδρα της από την Τεργέστη στη Βιέννη. 
(Τα στοιχεία από τη Wikipedia)
Από την εφημερίδα "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ" αρ.414, 26-1-1901, σ.2 μαθαίνουμε ότι στο λιμάνι της Σαγιάδας από το 1893 μια φορά τη βδομάδα προσέγγιζε ατμόπλοιο της εταιρείας και στο Σκάλωμα έμενε πράκτοράς της σε ωραίο κινητό οίκημα, προκάτ που θα λέγαμε σήμερα.
Η περίφημη σειρά με τις χρωμολιθόγραφες κάρτες της Purger & Co. βασίστηκε (στην περιοχή μας) στα μέρη που προσέγγιζε η Lioyd, (Ά. Σαράντα, Κέρκυρα, Σαγιάδα, Πάργα Πρέβεζα).  Μάλιστα της Σαγιάδας τραβήχτηκε πάνω από το ατμόπλοιό της.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: