" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Η ιστορία μιάς φωτογραφίας...

Πριν από χρόνια, όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Fred Boissonnas για την Ήπειρο, ανάμεσα στις άλλες φωτογραφίες, είδα και μια βρύση στο Ζαγόρι:
Κάτι δεν μου πήγαινε καλά, κι αργότερα όταν βρέθηκα στο αρχείο του Fred Boissonna στη Γενεύη, έψαξα καλύτερα αυτή τη βρύση:
Στην εκτύπωση της φωτογραφίας, ο Μπουασονά, έγραφε καθαρά Skiephali (Skiephari).
Συνέχισα την έρευνα στον κατάλογο του αρχείου που κρατούσε ο μεγάλος φωτογράφος:
Η σειρά ήταν κανονική, κι ο Μπουασονά πορεύονταν από τη Σαγιάδα προς το Φιλιάτι, από τον παλιό δρόμο, και πέρασε από τη βρύση της Σκέφαρης.
Όπως έκανα και για τις άλλες φωτογραφίες, όταν γύρισα πίσω, πήγα ως τη Σκέφαρη για να φωτογραφίσω τη βρύση:

Με την πρώτη ματιά, κατάλαβα ότι η βρύση δεν ήταν στο Ζαγόρι, αλλά στη Σκέφαρη.
Ο Μπουασονά, από λάθος ή γιατί τον βόλεψε εκείνη τη στιγμή, μετακόμισε τη βρύση λίγο ψηλότερα στο χάρτη...
Όταν αργότερα, κυκλοφόρησε το λεύκωμα για τη ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ του Fred Boissonnas, διόρθωσα σιωπηρά το "λάθος" όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. (Για παράδειγμα η περίφημη φωτογραφία με τον πλάτανο και το χάνι της Παραμυθιάς, που τελικά ήταν στο...Καναλάκι!).
Πήρε πολύ καιρό αυτή η έρευνα για την αποκατάσταση και τη σωστή έκδοση του αρχείου. Πριν από λίγο καιρό ταξίδεψα ως τη Θεσσαλονίκη, για να δω το αρχείο του φίλου και συνοδοιπόρου του Fred Boissonnas, Daniel Baud Bovy, ώστε να συμπληρωθεί η έρευνα για την περιοχή και με το αρχείο του αρχαιολάτρη Ελβετού. Το αποτέλεσμα ήταν φτωχό (δυο φωτογραφίες από τον κάμπο της Παραμυθιάς) αλλά "μάζευε κι ας είν' και ρόγες"!

ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Από τότε που εκδόθηκε το αρχείο, οι φωτογραφίες του κοσμούν από ψαροταβέρνες έως καφετέριες. Κάποιος θεώρησε ότι συμβάλλει στην έρευνα κάνοντας τις υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες ...έγχρωμες με φωτοσοπιές!
Προχτές πέρασα ξανά από τη βρύση της Σκέφαρης. Ξεχασμένη, ξεκοιλιασμένη, περιμένει υπομονετικά τη μπουλντόζα που θα την ξεκοιλιάσει...






Δεν υπάρχουν σχόλια: