" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Σπύρος Σκεύης

Ο πρωταγωνιστής των μαχών της Μουργκάνας, δάσκαλος Σπύρος Σκεύης, σε προπολεμική φωτογραφία.
"...Ο διοικητής Σπύρος Σκεύης, δάσκαλος το επάγγελμα, δε σπούδασε στα θρανία την πολεμική τέχνη αλλά στη φωτιά της μάχης: στον πόλεμο της Αλβανίας ως έφεδρος αξιωματικός, στο πρώτο και δεύτερο αντάρτικο, όπου και αναδείχτηκε άφταστος πολέμαρχος."  σ. 85.
 
"...Στις 29 Νοεμβρίου 1947 μπαίνει θριαμβευτικά στο πατρικό του χωριό, Λιά, καβάλα στο ατίθασο φαρί του, ο ταγματάρχης του ΔΣΕ Σπύρος Σκεύης, επικεφαλής του τάγματός του, συνοδευόμενος από έφιππη ακολουθία -προπορεύονταν δέκα καβαλαραίοι μπροστά και δέκα ακολουθούσαν από πίσω. Στην είσοδο του χωριού, στου Παραγιάννη, στις χωριανές και στους λίγοστούς ηλικιωμένους άντρες που τον υποδέχτηκαν είπε με κάποια δυσοίωνη διαίσθηση για το μέλλον της παρατάξεώς του και την προσωπική του μοίρα:
' Συναγωνιστές και συναγωνίστριες! Εμείς το ξέρομε πως θα πεθάνομε. Αν θέλαμε να ζήσομε μιαν άνετη ζωή για τον εαυτό μας, θα μπορούσαμε να το κάνομε. Εμείς όμως αγωνιζόμαστε για σας. Για να ζήσετε εσείς και τα παιδιά σας σε έναν καλύτερο κόσμο. Γι αυτό δώστε και σεις ό,τι μπορείτε για τον αγώνα...'..."  σ.23
(Από το βιβλίο του Κ. Τσαντίνη ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ )

Δεν υπάρχουν σχόλια: