" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ Ένας δεύτερος Γράμμος

Οι "λογαριασμοί" με τη Μουργκάνα είναι παλιοί. Τώρα έφτασε η ώρα της εξόφλησης. Να μαζευτεί όλο αυτό το σκόρπιο υλικό και να τακτοποιηθεί σε ένα βιβλίο. Ο Κώστας Τσαντίνης έκαμε την αρχή και το έργο του αποτελεί πιά πηγή για τους ερευνητές της ιστορίας. Είδε από κάποια απόσταση τα γεγονότα, παρότι τάζησε "από μέσα". Είναι λογικό να μη μπορεί να αποστασιοποιηθεί εντελώς και να γέρνει από τη μιά πλευρά.
Ο Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, είδε τα πράγματα από τη σκοπιά του στρατιωτικού. Αν ζούσε σήμερα ίσως άλλαζε τον τίτλο. Τότε όμως οι "όροι" είχαν εισβάλλει στη ζωή των αντιπάλων. Ακόμα κι ο πράος Δ.Χατζής, μιλάει για θάνατο!
Το έργο του Δημήτρη Χατζή θέλει πολύ ψάξιμο. Δεν έχω εντοπίσει ακόμα την αρχική έκδοση στη "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΚΕΣ". Υποψιάζομαι ότι θα είναι ακόμα πιό σκληρό. Μέσα στη φωτιά των μαχών, ο άνθρωπος γίνεται θηρίο. Οι πληροφορίες του Χατζή προέρχονται από τα επίσημα κείμενα της παράταξής του (φυλλάδιο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ). Φυσικά ήταν κι ο ίδιος εκεί.
Κι από κοντά η βαριά σκιά της ΕΛΕΝΗΣ. Η ζωή στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές. Κι ο θάνατος.


Κι οι άλλες "Ελένες". Θέλουν ξανά ξεσκόνισμα όλα αυτά.
Από κοντά οι χάρτες των μαχών, η περιήγηση (ξανά και ξανά) στο χώρο, παλιές φωτογραφίες, καινούριες φωτογραφίες, συζητήσεις με φίλους. Θα ανεβάζω σιγά-σιγά το υλικό, για να το βλέπουμε όλοι. Κάθε παρατήρηση και κριτική καλοδεχούμενη. (Εξαιρούνται οι εντελώς καμμένοι ηλίθιοι κουκουλοφόροι !).





Δεν υπάρχουν σχόλια: