" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Η συνέχεια για τον Πετρίτη

Αν θέλουμε όμως να δούμε πραγματικά τι έγραψε ο αντίπαλος για τον Πετρίτη, ας δούμε και μιά επιστολή ενός "πρώην αντάρτη του Πετρίτη" στην εφημερίδα ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ το 1994. (Ευχαριστώ το Θωμά που μου έστειλε το απόκομμα).
Από τις πληροφορίες που παραθέτει μάλλον ήταν από τη Λάκκα Σουλίου και το πιο πιθανό ήταν να υπηρέτησε στο Ζέρβα και όχι στον ΕΛΑΣ. Σίγουρα όμως στον εμφύλιο ήταν από τη μεριά του στρατού, ίσως στο τάγμα του Γαλάνη. Από το ύφος της γραφής την προσπάθεια για «απλή καθαρεύουσα» και το αρχηγικό στυλάκι («να διανεμηθεί στους βουλευτάς») φαίνεται ότι ίσως ήταν υπαξιωματικός καραβανάς. (Λέω «ήταν» γιατί δεν πιστεύω να «είναι» ακόμα…) Δεν αποκαλύπτει το όνομά του, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των κουκουλοφόρων της κατοχής. Ας δούμε όμως τον Πετρίτη όπως τον παρουσιάζει:

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ
Ιωάννινα, Έτος 27ον, Αριθ. Φύλλου 416-417 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ –ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1994
ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΝ ΚΑΠΠΟΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΝ Κ.Κ.Ε.
Αθήναι 6-9-1987

Αξιότιμον Κύριον Κάππον Κων/νον
Βουλευτήν Κ.Κ.Ε. Αν. Γενναδίου αριθ. 52 114 74
 Κ. Κάππο
Στη Βουλή των Ελλήνων την 15-8-1987 έγινε λόγος για τον Δάσκαλο Πολυχρόνη Βάη ή καπετάν Πετρίτη, από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, για πόσα εγκλήματα έκαμε και σεις απαντήσατε: «απολύτως κανένα είναι ο πιο αθώος».
Λυπούμαι που σας στενοχωρώ, αλλά σας ερωτώ και παρακαλώ να ερωτήσετε και σεις αυτήν «την ανεπανάληπτη προσωπικότητα»:
Πόσα εγκλήματα έκαμε όταν Διοικητής τάγματος του ΕΛΑΣ, προήλασε από Γραμμενοχώρια προς Λάκκα Σούλι;
Αλλά ας έλθουμε κατά την τρίτην κατά του Έθνους κομμουνιστικήν επιβολήν 1946 μέχρι το 1949 που «έδρασε» στην Ήπειρο.
Είναι ο κυρίως υπεύθυνος για την εκτέλεσιν των 122 στρατιωτικών του 611 Τ.Π. στο χωριό Τσαμαντά την 26ην Μαρτίου 1948. Αλλά επ’ αυτού αργότερα.Την 25-5-1948 εξετέλεσε στο μνημείο της Παραμυθιάς, όπου οι Γερμανοτσάμηδες-Τούρκοι, εξετέλεσαν τους 49 προύχοντες, τον Χωροφύλακα Ζώη Βασίλειο του Ματθαίου και τον άφησε εκεί άταφον.
Την ίδια μέρα σκότωσε στο χωριό Αγία Κυριακή –Λάκκας Σούλι, τον ποιμένα Γόγωλο, από το χωριό Καρβουνάριον-Παραμυθιάς και τον άφησε άταφον.
Την 28-5-1948, έπιασε αιχμαλώτους εξ στρατιώτες του ατυχούς 611 Τ.Π. εις Βαλανιδιάν Λάκκα Σούλι και έκτοτε δεν έδωσαν σημεία ζωής. Ας μας πει ζουν;
Την 7-6-1948 στο χωριό Αγία Αναστασία Λάκκας Σούλι, έπιασε δώδεκα αιχμαλώτους στρατιώτες της 8ης ίλης ιππικού κι απ’ αυτούς σκότωσε:
Την ίδια μέρα τον Λοχία Βουδούρη από κάποιο χωριό της Στερεάς Ελλάδος. Τον σκότωσε στο χωριό Ασπροχώρι και τον άφησε άταφον.
Την ίδια μέρα τον Στρατ. Μεσχίδη Βασίλη από το χωριό Μαντζάρι Φιλιατών και ένα άλλο από κάποιο χωριό της Άρτας. Τους σκότωσε στο Άνω Ασπροχώρι Λάκκας Σούλι και τους άφησε άταφους.
Την 8-6-1948 έπιασε στο χωριό Λίπα Λάκκας Σούλι τους: Λοχαγό διερμηνέα Τριανταφυλλίδη Αλέκο που έμεινε, εν ζωή, οδός Κορθίου αριθ. 10 στην Αθήνα και τον Λοχαγό Χριστόπουλο Χρήστο, από το χωριό Μελιδώνι-Ηλείας, όταν, την ίδια νύχτα, διέλυσε στο ίδιο χωριό, τον Σταθμό Διοικήσεως της 76ης Ταξιαρχίας, με Διοικητή τον Ταξίαρχο Φραγκιαδάκη Γ. Αυτοί οι δύο ας μας πει ο Πετρίτης, τι έγιναν; Ζούν;
Την 12-6-1948 σκότωσε στο χωριό Χίνκα-Κουρέντων, πίσω από το Άγιο Βήμα της Εκκλησίας τους: Τζίμα Αναστάσιον του Σπυρίδωνος ετών 18 καταγόμενο από το χωριό Βαλανιδιάν-Σουλίου και τον Τζίμκαν Βασίλειο του Ηρακλή ετών 18 καταγόμενο από το χωριό Ρωμανό- Σουλίου και μάλιστα συγκέντρωσε τους όσους κατοίκους είχαν μείνει στο χωριό και τους αντάρτες του. Αυτά είναι όλα γνωστά στην περιοχή με ανατριχιαστικές σκηνές που έγιναν, γιατί στη συνέχεια υποχρέωσε άλλα εξ παιδιά να πατούν τα πτώματα και να τραγουδούν: «Έτσι τιμωρούνται οι προδότες».
Την 27-9-1948 στο βουνό Βρεντζάχα του Σουλίου σκότωσε τους: Γιωτάκη Χρήστο από το χωριό Λίπα Λάκκας Σουλίου, άρρωστο βαριά από χωλοκυστίτιδα και τον Πάκκο Πάνο από το χωριό Μπεστιά- Σουλίου. Τους σκότωσε και τους άφησε άταφους εκεί στην ερημιά.
Την 5-10-1948 σκότωσε στην θέση Τζαμπλή Αγά Λάκκας Σούλι, τον εξ Ιωαννίνων Σιαφάκα Ευάγγελο του Σπυρίδωνος γενν. Το 1923 και τον άφησε άταφο τελείως.
Την 2-9-1949 στη θέση Κρυσταλλόνερο Μπαουσιών, σκότωσε, κατόπιν φρικτών βασανιστηρίων, όλη μέρα τους: Ανθυπολοχαγόν Χαραλάμπους Γεώργιον από το χωριό Μαντείον Δωδώνης, Στρατιώτες Τσάλιον Δημήτριον και Κασιαγιάννην Κωνσταντίνον από το χωριό Μελιγκούς- Ιωαννίνων και τους άφησε άταφους τελείως με κομμένα τα γεννητικά τους όργανα, τα αυτιά και με μαχαιριές στο σώμα τους.
Στο χωριό Πολύγυρος- Λάκκας Σουλίου, τις αρχές του 1949, σκότωσε τους: Κοντ. Δήμο Κων/νο και Σκότση Αθανάσιο και τους έριξε, έξω από το χωριό σε κάποιο Λάκκο και τους άφησε άταφους.
Υπάρχουν κι άλλοι που σκότωσε. Προς το παρόν αυτά.
Κύριε Κάππο, είπατε προ ετών στη Βουλή ότι: « Το Κ.Κ.Ε. αναλαμβάνει τις ευθύνες του για ό,τι έκαμε» και νομίσαμε ότι βάλατε μυαλό, πλην όμως συνεχίζετε να προκαλείτε και θα πρέπει κι εμείς να υποστηρίξουμε την αλήθεια και το δίκαιο και γι αυτό σας τα γράφω και ας γνωρίζεται ότι θα αμυνθούμε δίκαια, τίμια, νόμιμα και αληθινά, ώστε να μάθει η Νεολαία μας ποιοι σκότωναν, άδικα, αναίτια, αθώους και πτωχούς Έλληνες.
Τι να πούμε εμείς κ. Κάππο, παραπάνω από όσα είπαν οι: Σταυρίδης Ελευθέριος, πρώτος Γεν. Γραμματέας και πρώτος Βουλευτής του Κ.Κ.Ε.;
Τι να γραφεί παραπάνω απ’ ό,τι έγραψε  ο Μακαρίτης Δρίτσιος Θωμάς σας;
Μήπως κ. Κάππο θα πρέπει κάποτε να βάλητε μυαλό.
Δεν βλέπετε στα βιβλιοπωλεία που οι όροι αντιστράφηκαν;
Κάποτε τα βιβλία που εκδίδονταν ήταν κατά 75% υπέρ της αριστεράς και σήμερα το 75% είναι υπέρ της Αστικής Παρατάξεως; Και τα περισσότερα απ’ αυτά τα εκδίδουν δικοί σας πρώην κομμουνιστές και σας κατακεραυνώνουν;
Αυτά δεν τα βλέπετε ώστε να φρονηματιστήτε και να αλλάξητε τακτικήν;
Για τον Πετρίτην υπάρχουν κι άλλοι που σκότωσε, στην περιοχή της Μουργκάνας, το Ζαγόριον και τον Γράμμον, ακόμη και στην περιοχή των Τζουμέρκων. Γι αυτά όμως αργότερα. Και για την ιστορία και για το αληθές αυτών που σας γράφω: Το παιδί του Ανθυπολοχαγού Χαραλάμπους Γεωργ. Το πήρε ορφανό και το σπούδασε η Κυρία Άννα Συνοδινού και ήδη Δικηγορεί εδώ στην Αθήνα.
                                      Ένας πρώην αντάρτης του Πετρίτη


ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Γραφεία ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Να διανεμηθεί στους Βουλευτάς κ.κ. Παπαδόγγονα, Δήμαν, Καλογιάννη, Βεσδρεβάνη, Μάνο, Γεωργιάδη και κ. Συνοδινού Άννα κ.λ.π. Αξιότιμον κ. Νίκον Γκατζογιάννην ΜΑΣΣΑΧΟΥΣΕΤΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: