" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Μιά βρύση στην Πάργα...



Ότι απόμεινε από τον λατρευτικό χώρο των..."Άλλων". Γκρέμισαν το τέμενος αλλά κράτησαν τη βρύση. Δείγμα του "Δικού" μας πολιτισμού!

Το τζαμί, όπως το απεικόνισε ο Λουδοβίκος Σαλβατώρ.

"...Η κρήνη Του Τζαμιού ή Του Αλή Πασά στο Τουρκοπάζαρο της Πάργας κτίστηκε κατά την περίοδο από τα μέσα του 1819 ως τις αρχές του 1820 μπροστά από το οθωμανικό τέμενος. Την πρόσοψή της διακοσμούν δίδυμα ημικυκλικά τόξα (ακτίνας 0,45 μ.). Σε κάθε τύμπανο ανοίγεται από μια θυρίδα (πλάτους 0,20, ύψους 0,34 και βάθους 0,27 η αριστερή και 0,22 μ. η δεξιά), που ξεκινάει σε ύψος 1,56 μ. από τη βάση του κτίσματος και καταλήγει σε δίκεντρη οξυκόρυφη επίστεψη. Το πάνω μέρος της πρόσοψης και ολόκληρη η αριστερή της πλευρά μέχρι τους θολίτες του αψιδώματος είχε καταρρεύσει. Στο σημείο αυτό έγινε πρόχειρη αποκατάσταση με το ίδιο υλικό και με ζώνη από σκυρόδεμα. Οι δυο λίθινοι κρουνοί έχουν αφαιρεθεί και φράχθηκαν οι οπές τροφοδοσίας τους με νερό. Ανεξάρτητη εταλλική στήλη, τοποθετημένη μπροστά από το κτίσμα, εξασφαλίζει σήμερα την υδροληψία. Οι διαστάσεις της τοιχοποιίας είναι 4,50 Χ 2,28 Χ 0,60 μ. (ορατό πάχος)..."
Από την σπουδαία εργασία της φίλης Δανάης Μαρίτσα, Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: