(Από το ΕΘΝΟΣ) Εγώ το βρήκα εδώ
68ΧΡΟΝΗ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Ενα σπίτι διηγείται μια ιστορία...
Πάνω από 2.000 αντικείμενα καθημερινής χρήσης, σπαράγματα της
οικογενειακής ζωής των προγόνων της, μιας καθημερινότητας που χάθηκε,
όπως αλέτρια, αργαλειούς, ρόκες, τάβλες, αλλά και φορεσιές, σκεύη
μαγειρικής και σερβιρίσματος, διέσωσε μια 68χρονη αγρότισσα και τα
εκθέτει στο ισόγειο του... σπιτιού της, στο μικρό χωριό των 70 μόνιμων
κατοίκων, την Πλακωτή Θεσπρωτίας, στην περιοχή της Παραμυθιάς.
Η Δήμητρα Αθανασίου-Μώκου θεωρεί χρέος της προς τη νέα γενιά να
διαφυλάξει αυτά τα ενθύμια και αναζητά μια μόνιμη στέγη για να στεγάσει
τον «πολύτιμο θησαυρό», όπως τον αποκαλεί.«Είμαι συναισθηματικά δεμένη με κάθε κομμάτι που υπάρχει στο ιδιότυπο αυτό μουσείο. Ολα τα αντικείμενα είναι οικογενειακά κειμήλια και έρχονται από αλλοτινές εποχές. Από το 1900 το πιο παλιό μέχρι και σήμερα. Από τον παππού μου και γενιές ακόμη πιο πίσω», λέει στο «Εθνος» η κ. Αθανασίου.
Προς το παρόν το «Μικρό Μουσείο» είναι ανοιχτό για τους κατοίκους της Πλακωτής και για τουρίστες που φτάνουν στην περιοχή και μαθαίνουν πως στο χωριό λειτουργεί ένα λαογραφικό μουσείο, αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Εισιτήριο φυσικά δεν υπάρχει και η ξενάγηση είναι δωρεάν από την κ. Αθανασίου, που πρόθυμα εξηγεί και μάλιστα με λεπτομέρειες τη χρήση και την αξία του κάθε αντικειμένου.
Συντήρηση
Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα καθαρίζει τον χώρο και συντηρεί με μεγάλη σχολαστικότητα τα αντικείμενα. «Είναι ο θησαυρός μου. Αγαπώ τον τόπο μου και την ιστορία του. Πιστεύω πως αυτά είναι κομμάτι της ιστορίας που χάνεται, γιατί η νέα γενιά δεν θα γνωρίζει και αν δεν τα διασώσουμε δεν θα τα μάθει ποτέ», μας αναφέρει.
Ηθη και έθιμα της περιοχής μέσα από ένα βιβλίο
Στον χώρο διατίθεται και το βιβλίο που έγραψε η Δήμητρα Αθανασίου-Μώκου με τίτλο «Η Πλακωτή και οι Πλακωτιώτες του χθες και το σήμερα» και ήδη βαδίζει προς επανέκδοση. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρονται τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, μέσα από μια λίστα με όλους τους γιατρούς, δασκάλους, παπάδες που πέρασαν από το χωριό τα τελευταία τουλάχιστον 60 χρόνια. Στο δεύτερο μέρος υπάρχουν φωτογραφίες από όλες σχεδόν τις οικογένειες του χωριού, παλιές και νεότερες, με μεγάλες κειμενολεζάντες και στοιχεία για την καθεμιά από αυτές. Οι φωτογραφίες αυτές μαζί με άλλες από το «Μικρό Μουσείο» διατίθενται σε DVD, μαζί με το βιβλίο.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου