" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Πάλι οι Τσάμηδες


 Το βιβλίο μόλις έφτασε στα χέρια μου. Άλλο ένα βιβλίο για τους Τσάμηδες.

Αλλά πόση απογοήτευση! Από το εξώφυλλο ξεκινάει με λάθος!!! Δεν είναι Τσάμηδες αυτοί δόκτωρ Νταλαμάγκα! Πρώτα ερευνάμε και μετά γράφουμε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία γι αυτούς που γεννήθηκαν ξέροντας!

Βέβαια το ζήτημα με τα λάθος εξώφυλλα, είναι μια πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα. Ακόμα και ο πολύ προσεκτικός Γιώργος Μαργαρίτης, θεώρησε ότι η παρακάτω φωτογραφία του F. Boissonnas στην Παραμυθιά δείχνει Τσάμηδες και την έβαλε στο εξώφυλλο του βιβλίου του.



Παρατηρούμε όμως ότι από τα έξι εικονιζόμενα πρόσωπα της φωτογραφίας, τουλάχιστον τα πέντε ΔΕΝ είναι Τσάμηδες αλλά χωρικοί και χωρικές από τα γύρω χωριά της Παραμυθιάς. Ο όρθιος άκρα δεξιά, ίσως είναι Τσάμης, παρότι δεν φοράει τον χαρακτηριστικό σκούφο. Φυσικά, αφού το λάθος το έκανε κοτζάμ καθηγητής, η φωτογραφία στο διαδίκτυο έγινε σήμα κατατεθέν των Τσάμηδων!!!


Η "ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" δεν άργησε να ακολουθήσει τον Μαργαρίτη, αλλά και να ...προσθέσει λίγο παραπάνω πιπέρι από Μπουασονά βαφτίζοντας κι άλλους Παραμυθιώτες και Παραμυθιώτισσες Τσάμηδες!


Μη χάσει και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και δεν ακολουθήσει!
 
Φυσικά σ' αυτή τη φωτογραφία δεν απεικονίζεται ΚΑΝΕΝΑΣ (Αλβανο) Τσάμης, αλλά κάποιος...χέστηκε!

Βέβαια, η φωτογραφία του Μπουασονά δεν έγινε σήμα κατατεθέν των Τσάμηδων μόνο από τους δεξιούς:

Όλοι μπορούν με ασφάλεια να ...αντιγράψουν τη φωτογραφία του σοφού καθηγητή!

Το χειρότερο είναι, ότι αυτοί οι κακομοίρηδες, νομίζουν ότι επιτελούν Εθνικό Έργο. Φυσικά κάνουν λάθος από την αρχή. Γιατί, καλώς ή κακώς, Τσαμουριά ονομάζονταν η περιοχή της Θεσπρωτίας και τμήμα των νομών Ιωαννίνων και Πρέβεζας μέχρι το 1937. Τσάμηδες ονομάζονταν όλοι οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους! Αν ένας κάτοικος πήγαινε εκτός της περιοχής του τον έλεγαν Τσάμη! 

Σήμερα πουλήσαμε τους όρους "Τσάμης" και "Τσαμουριά" στους Αλβανούς! Αυτό είναι το "Εθνικό έργο" των φωστήρων!