" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Η απάντηση του Νιτσιάκου στον Μπέζα


 Αξιότιμε κύριε πολιτευτή,

εάν εσείς δεν νοιάζεστε για τη γλώσσα των προγόνων σας, υπάρχουν χιλιάδες Βλάχοι που την πονάνε, τη θεωρούν ιερή παρακαταθήκη και είναι περήφανοι και για την καταγωγή τους και που μιλάνε τη γλώσσα των προγόνων τους.

Κύριε πολιτευτή, θαυμάζω τον τρόπο σας εσείς ένας άσχετος με το αντικείμενο να κρίνετε ειδικούς επιστήμονες περί την Ιστορία, τη Λαογραφία και τη Γλωσσολογία και δη καθηγητές Πανεπιστημίου για την άγνοιά τους και να εμφανίζεστε εσείς και οι συνοδοιπόροι σας σαν οι επαΐοντες και κάτοχοι της επιστημονικής αληθειας και κατ’ επέκτασιν ιδιοκτήτες του πατριωτισμού….

Κύριε πολιτευτή, από πού αντλείτε το δικαίωμα εσείς να κρίνετε τον πατριωτισμό των άλλων και να εμφανίζεστε σαν θεματοφύλακας της ελληνικότητάς των; Ποιος σας είπε ότι οι Βλάχοι δεν είναι Έλληνες; Δεν καταλαβαίνετε ότι τους προσβάλλετε, μας προσβάλλετε, ότι εμμέσως πλην σαφώς θέτετε υπό αμφισβήτηση την ελληνικότητά μας;

Κύριε πολιτευτή, να πείτε σε αυτούς που σας δασκαλεύουν ότι κάνουν μεγάλο και εθνικά επικίνδυνο λάθος να επαναλαμβάνουν τα περί ιδιωμάτων και διαλέκτων, διότι και ένας πρωτοετής φοιτητής Γλωσσολογίας γνωρίζει ότι η Βλαχική είναι αυτόνομη γλώσσα με δικές της διαλέκτους και ιδιώματα και βεβαίως μπορεί να εγγραφιστεί, όπως όλες οι γλώσσες, εκτός κι αν δεν είναι γλώσσα αλλά “λαλιά”! Ωστόσο, και οι λαλιές και τα κελαηδήματα των πουλιών καταγράφονται.

Κύριε πολιτευτή, εγώ και οι συναδελφοί μου σας παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να κάνουμε τη δουλειά μας, δηλαδή να υπηρετήσουμε την επιστήμη.

Με τιμή,
Βασίλης Νιτσιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: